dilluns, 29 de juny del 2020

SETENA SETMANA Un capellà, la llengua d'Eivissa i els estels

Heu vist quin cel més polit hi ha a les nits enguany que no tenim tanta contaminació lumínica?

Voleu conèixer la denominació popular eivissenca dels estels? Cicau aquí: Estels d'Eivissa

Interessant, veritat?

Els humans sempre han mirat cap al cel. Alguns amb més dedicació que altres. Sabeu qui va ser en Vicent Serra Orvay? Un astònom jordier!

 Vicent Serra Orvay estudiant un eclipsi a través d'un vidre fumat

Vicent Serra Orvay Margalits va néixer a Sant Jordi de ses Salines el 7 d’octubre de 1869. Era fill d’una família de propietaris rurals del pla de ses Salines, la dels Serres de cas Margalits. Amb dotze anys va ingressar al Seminari d’Eivissa. Era un al·lot molt intel·ligent i encara era alumne de filosofia quan va començar a impartir classes de matemàtiques, física i química. Un dels seus alumnes va ser Isidor Macabich Llobet, que anys després va destacar com a periodista, historiador i folkorista. 

Amb només 22 anys va rebre l’ordenació sacerdotal i poc després va celebrar la seva primera missa a l’església de Sant Jordi. Va ser vicari de Jesús i de Sant Antoni de Portmany i l’any 1895 obtingué una canongia a la Catedral. 

Deixant de banda el seu important paper com a home d’església, Vicent Serra dedicà la resta de la seva vida a la investigació, la docència i la lectura.

La història del català a Eivissa no pot fer-se sense tenir en compte la seua contribució. Fou l'enllaç eivissenc de l'investigador Mn. Antoni Maria Alcover per a l'estudi de la llengua catalana a les Pitiüses.  Amb ell Alcover va fer arribar a les nostres illes la seua lletra de convit perquè els eivissencs participassin en la gran tasca lexicogràfica que estava iniciant: elaborar un gran diccionari de la llengua catalana, el Diccionari Català-Valencià-Balear, una de les peces fonamentals de la llengua catalana. Alcover deia d'ell que era un “Col·laborador de poca son”.

L'any 1906 va assistir al Primer Congrés de la Llengua Catalana per donar a conèixer la situació de la llengua catalana a Eivissa. Era la primera vegada que es donava a conèixer la parla d’Eivissa i Formentera al món científic. 

La seua altra gran passió fou l'astronomia. Serra contava així els seus inicis en el món de l'astronomia:

“Tenia més de trenta anys  quan simplement per curiositat vaig encarregar un petit volum d’astronomia escrit en francès i (…) al contacte amb aquelles pàgines vaig veure amb sorpresa que allò era fet per a mi, i no vaig vacil·lar des de llavors a buscar qui pogués endinsar-me als espais siderals”.

Va escriure articles d'astronomia, impartir conferències i mantenir correspondència amb astrònoms de tot el món.

Si en voleu saber més, clicau aquí.

I ara ve la nostra activitat d'expressió escrita d'aquesta setmana: escriu una petita biografia d'una persona de la teua família que hagi destacat per alguna raó o que senzillament sigui especial per a tu. (120-140 paraules)

Assumpte del missatge: Activitat 7

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada